Benzile LED au o arie larga de aplicabilitate, fiind utilizate atat in decoratiunile interioare, cat si exterioare. Modularitatea si versatilitatea acestora determina folosirea cu succes a acestora pentru iluminatul arhitectural si ambiental. Banzile LED se pot pozitiona pe tavane, in scafe, scari, mobilier, terase, cluburi etc. Gama de culoari disponibila este alb rece, alb cald, rosu, albastru, verde si RGB (banda multicolora).


Tensiunea de alimentare

Benzile LED se pot alimenta direct la 220V prin intermediul unui cablu de alimentare sau la 12V, respectiv 24V prin intermediul unui transformator. Sursele de alimentare sunt optimizate pentru benzile LED, au protectie impotriva scurt-circuitarii, suprasarcinii, fluctuatiilor de tensiune, de supraincalzire termica si caderii de tensiune. Pentru a alege sursa de alimentare potrivita trebuie sa avem urmatoarele informatii: tipul benzii (consumul in W/m) si lungimea acesteia. Este indicat ca sursa de curent aleasa trebuie sa fie cu 20% mai mare decat consumul total al acesteia. Formula de calcul este: puterea benzii per metru liniar inmultita cu lungimea de utilizat la care se adauga 20% din consumul sursei.

Controllere benzi LED

Variatia intensitatii pentru benzile LED monocrome se realizeaza prin dimmere. Acestea se monteaza intre banda LED si sursa de alimentare, iar puterea acestora se calculeaza similar cu cea a sursei de alimentare. Luminozitate si variatia acesteia se seteaza cu ajutorul telecomenzii. Comunicatia se face prin infrarosu, iar telecomanda trebuie sa se afle in raza de actiune a dimmerului. Pentru banzile LED multicolore se folosesc controllerele. Cu ajutorul lor poate fi reglata culoarea, viteza de aprindere, viteza de schimb a culorii si intensitatea luminii. Controllerul se pozitioneaza intre sursa de alimentare si banda LED, comunicarea facandu-se prin infrarosu. Pentru controlul unei lungimi mai mari de banda LED se integreaza in montaj amplificatoare. Amplificatoarele au rolul de a prelua semnalul pentru controlul luminii de la controllerul din instalatie si sa il transmita unui nou segment de banda LED.